Uitstap naar het Mediahuis in Vilvoorde.

 Het zesde leerjaar is al ijverig aan het werken aan de nieuwe Zill doelen hoor! Media wijsheid en media geletterdheid kwamen ruim aan bod tijdens onze uitstap naar het Mediahuis in Vilvoorde.

Bi aanvang mochten we meteen een kijkje nemen voor en achter de schermen  van de Voice. In de opname studio zagen we hoe het camerawerk, de belichting, de regie en ook de kleding en de make-up verloopt. Eveneens kregen we een kijkje in de grote opslagruimtes vol met attributen voor allerhande andere programma’s. We deden veel indrukken op over de verschillende jobs die komen kijken bij de realisatie van zo een programma op TV. Iedereen is onmisbaar in de schakel: cameramannen, regisseurs, mensen van de belichting, mensen die de coördinatie verzorgen, presentatoren, deelnemers,……en zo kunnen we doorgaan. 

Daarnaast mochten we gaan kennismaken met Maureen, de presentatrice die op dat ogenblik live aan het uitzenden was voor Q Music. We mochten samen met haar in de radio studio kennismaken met het verloop van een live uitzending. Zoveel knopjes, de koptelefoons,  muzieklijsten, computers en schermen maar ook camera’s…want ja ook de radiopresentator komt live op TV. En wij kwamen samen met haar in beeld natuurlijk. Het was boeiend om te zien hoe het werkte maar het werd nog boeiender toen we zelf mochten gaan mixen in een andere studio. Daar konden we onder de deskundige begeleiding van Erwin Deckers, de papa van Lotte, leren hoe je met al die knopjes moet werken en wat je achtereenvolgens moet doen als je een liedje wil aankondigen op de radio terwijl je  ook nog eens een gast in de studio moet toespreken. En of we trots waren! 

Tenslotte kwam de redactie van het nieuws aan bod. In een heel grote werkruimte zaten heel veel journalisten opzoekwerk te doen naar het laatste nieuws in de hele wereld. Al de beelden die doorgestuurd werden door de journalisten op verplaatsing, werden druk bekeken en verwerkt om tijdens het avond journaal op het scherm te verschijnen. Dat was nog niet alles want daarna kregen we het voorrecht om ook in de studio van het journaal plaats te nemen op de stoel van een echt nieuwsanker. We zagen er dat de achtergrond een reeks van beeldschermen zijn waarop projecties plaatsvinden, maar ook ontdekten we dat de nieuwslezer zijn tekst kan aflezen van een scherm dat voor hem staat maar dat niet in beeld komt. Overal rijden automatische camera’s rond de nieuwslezers en in de tafel staan ook nog schermen waar dringend nieuws op kan geprojecteerd worden, zodat de nieuwslezer zelfs het nieuws van de laatste minuten kan brengen. Ook vreemd was het om te horen dat het weerbericht op een groen doek geprojecteerd wordt, maar dat de weerman dat niet kan zien. Hij moet op een scherm voor zich kijken om te weten waar hij zijn hand moet houden om bv. een hoge drukgebied aan te duiden op de kaart. En nog grappiger was het om te horen dat de weerman geen groen in zijn kleding mag hebben want dan wordt hij onzichtbaar op het scherm.

Wij hebben alvast heel veel informatie opgedaan over hoe beeld en geluid  tot in onze huiskamer komt en we zullen in de toekomst op een andere manier kijken naar een programma als de Voice of het journaal en als we naar de radio luisteren zullen we beseffen dat er heel veel bij komt kijken vooraleer een liedje in onze oren klinkt.

Wij danken Erwin Deckers, de papa van Lotte en Lize, voor deze unieke rondleiding in het Mediahuis. Zo een kans zouden we zonder hem nooit gehad hebben.