Scholenbezoek VIIO

Verslag scholenbezoeken en zoektocht naar de passende studierichting

Onze zesdeklassers zijn gestart met hun zoektocht naar een passende studierichting. Maandag en dinsdag zijn ze hun eerste scholenbezoeken gaan afleggen in VIIO Borgloon en VIIO Tongeren. Dat was ook dit jaar weer een hele ervaring. Een greep uit de reacties:

*Ik vond het interessant om eens andere vakken te leren kennen.

*Doordat ik nu al in die scholen geweest ben, is mijn angst om naar het secundair te gaan al wat geminderd.

*Het was boeiend om te ervaren wat de inhoud is van een vak als Latijn, lifestyle, kunst en cultuur, technologie of engeneering .

*IK weet nu nog beter welke keuze ik ga maken voor de exploratie uren want ik heb het nu al ervaren dat ik kunst en cultuur best leuk vind.

*Ik weet nu dat ik liever naar een school ga die niet zo groot is want ik liep haast verloren in de gangen.

* Ik stelde me op voorhand voor dat er veel meer grote leerlingen zouden zitten. Nu zag ik dat de oudste leerlingen op een andere speelplaats of zelfs in een heel ander gebouw zitten. Dat schrikt me minder af.

*Lifestyle vind ik heel leuk.

*Ik vond het fijn om iets met mijn handen te kunnen doen.

* Ik heb ontdekt dat techniek niets voor mij is want ik werd er nerveus van als ik me moest concentreren op die kleine schroefjes.

Een hele reeks ervaringen dus die we hen niet kunnen bijbrengen uit een boekje maar die ze best zelf ondervinden.

We  werken intussen verder aan de exploratie van hun talenten, hun interesses, de beroepenwereld en de structuur van het secundair onderwijs om nadien  een keuze te gaan maken. Betreft de beroepen zijn ze  de volgende weken op stap om interviews af te nemen van mensen die hun droomberoep uitoefenen. Zo krijgen ze een bredere kijk op verschillende beroepen, hun voor-, en nadelen, de vereisten, de combinatiemogelijkheden van werk en gezin…….

Wat is het boeiend om in het zesde leerjaar te zitten en je eigen toekomst stilaan in handen te mogen nemen.