perenboomklas : thema winter

In de perenboomklas werd er rond winter gewerkt. Na de kerstvakantie was de sneeuw het gespreksonderwerp : velen hadden thuis in de sneeuw gespeeld of een sneeuwman gemaakt.
We gingen onze ervaringen dan ook op papier zetten…. met witte verf een sneeuwman schilderen op een blauw of groen papier. Ook wat andere kleuren werden gebruikt : oranje voor de wortelneus, zwart voor de knopen (steentjes), bruin voor de armen (takken)… Aan de kleitafel werden sneeuwmannen geboetseerd.
In de experimenteerbak speelden we met echte sneeuw van buiten…. tot deze gesmolten was.
We hebben ook water buiten gezet en gezien dat het de volgende ochtend ijs was geworden. We namen verschillende vormen van potjes, flesjes, bakjes….
Daarna zetten alle kleuters een potje water met een speelgoeddiertje buiten. De speelgoedjes zaten vast zitten in het ijs. Hoe kunnen we ze weer ‘bevrijden’?
De kleuters ontdekten dat het water bevriest en ijs wordt. Ze konden ervaren dat ijs koud en glad is, dat het ijs smelt en het water ijskoud is. Ze ontdekten dat het ijs sneller smelt als je er bijvoorbeeld warm water op giet, of er met een haardroger warme lucht op blaast, of in je warme handen houdt…