perenboomklas : december

Op 5 december zetten we ons schoentje in de klas. De kleuters brachten heel wat lekkers mee voor het paard : wortelen, hooi, suikerklontjes en een pastinaak! We kregen lekkere koekjes en snoepjes in de plaats.  De kleuters kleefden de witte baard van Sinterklaas met playmais, dit plakt gewoon met water op ons blad, we hoeven geen lijm te gebruiken. En toen vertrokken Sint en Piet weer naar Spanje en maakten we plaats voor wat kerstsfeer.

Alle kinderen brachten een voorwerp mee dat licht geeft. We maakten het donker in ons klasje en staken vervolgens alle lichtjes en kaarsjes aan. Het werd even stil… Aan de knutseltafel konden de kleuters met een lichtbak sterren of kerstbomen overtekenen.
We hebben twee kerstbomen gezet in ons klasje : een grote in de onthaalhoek en een kleine om mee te spelen in de fantasiehoek. Het kleine boompje mag telkens opnieuw versierd worden met, uiteraard, onbreekbare versiering.
We maakten ook een groepswerk : een kerstboom om aan de deur te hangen. De kleuters kleurden de ballen in met wasco en mochten slingers tekenen met stukken kaars. Nadien erover schilderen met groene ecoline verf en….. de slingers werden zichtbaar!
Er werd ijverig geknutseld : de ‘bijtjes’ knutselden kerstboompjes met foam klei, een speciale snel drogende klei : eerst de isomo kegel bedekken met groen en nadien balletjes rollen en op de boom duwen. De ‘lieveheersbeestjes’ maakten hun eigen kerststal door te tekenen, schilderen, prikken, kleven, kleuren….
De juffen vertelden het kerstverhaal op verschillende manieren :  met de beeldjes van de kerststal die in ons klasje staat, aan de hand van verschillende prentenboeken, met de playmobil kerststal. In de fantasiehoek kunnen de kleuters zich verkleden in een van de kerstfiguren. Met de playmobil figuren mag er gespeeld worden.
De laatste dagen van 2016 in ons klasje maken we het nog gezellig : samen spelen, lekkere pannenkoekjes eten, filmpje kijken van Masha en de beer en dan…. tot volgend jaar!