Met 5 en 6 naar de ‘Gladiatoren’

Op donderdag 3 november gingen we met de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar op uitstap naar het Gallo-Romeins Museum te Tongeren. We bezochten er de tijdelijke tentoonstelling ‘Gladiatoren’. Onder leiding van twee fantastische gidsen keerden we terug naar het Oude Rome. We bekeken beelden van verschillende types gladiatoren en bespraken de voor- en nadelen van hun ‘outfit’. Een helm was bijvoorbeeld erg handig, omdat hij de vechtersbazen beschermde, maar anderzijds was dit ook een extra gewicht dat ze moesten meedragen tijdens het zware gevecht. We zagen ook beelden van dierengevechten en leerden hoe een amfitheater eruit zag.

Na de rondleiding volgde er een leuke workshop. We mochten plaatsnemen aan lange tafels, die boordevol knutselmateriaal stonden. Daarmee mochten we aan de slag gaan om onze eigen gladiatoren te ontwerpen. Eerst maakten we een mannetje van chenilledraad. Die moesten we daarna volgens eigen creativiteit versieren: sommigen kregen een zwaard of een drietand, terwijl andere gladiatoren een vangnet en een helm kregen. De echte creatievelingen maakten zelfs een lendendoek voor de gladiatoren en voorzagen hen van arm- en beenbescherming.
Op school gaan we onze gladiatoren nog in een arena plaatsen, zodat ze tegenover elkaar kunnen staan in een gevecht. Wij zijn alvast benieuwd wie er gaat winnen… 🙂