Gipsmaskers in het 6de leerjaar.

Op vrijdagnamiddag, 6 februari 2015, bouwden de leerlingen van het zesde leerjaar de klas om tot een heus ‘operatiekwartier’. Alle boekentassen werden aan de kant gezwierd en van banken werden heuse ‘bedden’ gemaakt.

De bedoeling? De gezichten van de kinderen in gipsen… om gipsmaskers te bekomen voor carnaval! De leerlingen keken heel erg uit naar deze activiteit, maar enkele kinderen begonnen er toch wel aan met een klein en bang hartje!

Eerst werd er kennis gemaakt met het ‘gips’. Daarna koos de juf een vrijwilliger uit om de techniek uit te leggen aan de leerlingen. Dan gingen ze per twee zelf aan het werk.

Eerst startten ze met het voorbereidingswerk: een kom met lauw water klaar zetten, het gipsverband in stukjes knippen, een handdoek klaar leggen, …

Met de grootste zorg smeerden de leerlingen daarna de gezichten van hun medeleerlingen in met vaseline. Nadien werden de wenkbrauwen en ogen afgedekt met plastiek-folie. En dan… kon het echte werk beginnen!

Voorzichtig werden de eerste lapjes gips op het gezicht van hun medeleerling gelegd. De neusgaten bleven uiteraard vrij! Er was hilariteit alom, maar toch vond de juf het zalig om te zien hoe zorgzaam de kinderen met elkaar en met het materiaal om gingen. Er werd regelmatig gevraagd: ‘Gaat het nog?’, ‘Voelt het niet vreemd aan?’, ‘Zwaai met je hand als je het te eng vindt!’.

Ondertussen stelde de juf een ‘fotograaf’ aan die foto’s nam van de ‘werkzaamheden’. Het gips werd stilaan harder en na een tiental minuutjes mochten de maskers voorzichtig van het gezicht af. De leerlingen waren zichtbaar trots op hun resultaat.

Fier vertelden de leerlingen aan de juf dat ze dit werkje voor altijd zouden koesteren, als een afdruk van hun gezicht toen ze 12 jaar waren en in het laatste jaar van het lager onderwijs zaten…

De volgende stap? Volgende week worden de maskers naar eigen creativiteit verder afgewerkt! Benieuwd? Hou dan onze website zeker in de gaten!