6de lj.: Staddag te Tongeren

6de staddag

WIST JE DAT…

…..de jongens en meisjes van het zesde naar jaarlijkse gewoonte hebben deelgenomen aan de staddag in Tongeren en daar kennis maakten met de geschiedenis van deze mooie stad via gidsen die zich volledig hadden ingeleefd in de tijd van toen door zich te verkleden als begijn,priester, Eburoon, Ambiorix….?

…..de juf wel drie keer de opmerking kreeg van de gidsen dat zij zeer brave en geïnteresseerde kinderen bij had en dat de juf daar zeer blij mee was?

….dat de kinderen zeer veel hebben opgestoken van deze dag en dat ze het een heel leuke uitstap vonden?

de juf

…Tongeren bijna helemaal is platgebrand bij een grote brand? En dat ze alleen de begijntjes hebben gespaard?

Lena

…de basiliek van Tongeren wel 64 meter hoog is?

Viky

…de kloostergang op dit moment gerestaureerd wordt en dat de schatkamer helemaal vernieuwd zal zijn in 2016? Dan willen we nog we eens gaan kijken met onze ouders.

Lisa

….dat ik het verhaal van Ambiorix kende en daarom verkleed werd als een strijder van de Eburonen. De gids deed me een kapmantel aan en ik kreeg een amulet rond mijn hals die me moed moest geven in de strijd. Ook kreeg ik een zwaard om ten strijde te trekken.

Pierre-Loïc

….dat ik veel geleerd heb van de begijntjes en de zusters maar dat ze me niet kunnen overhalen om in hun voetsporen te treden? Manon zag dat wel zitten! 🙂

Romy

…dat we op een hele hoge stadstoren,de Moerenpoort, geweest zijn die vroeger de stad moest beschermen tegen invallers en brand maar dat we niet op het dak konden omdat het luik stuk was?

Yade

…dat wij veel vragen hebben kunnen beantwoorden die de gids stelde? Het was een onderwerp waar wij veel interesse in hadden. De juf vond dat heel fijn. J

Noé en Gilles

….dat Gilles en Pierre-Loïc ons de ganse dag veilig door de stad geleid hebben door de timing en het stadsplan goed in de gaten te houden. Het waren betrouwbare gidsen die ik bij had.

De juf

…een zuster drie beloftes moet doen waar ze zich eeuwig aan dient te houden? Een begijntje moet er maar twee afleggen en die zijn maar van tijdelijke duur.

Britt

….het klooster aan de basiliek gebruikt werd als burcht en dat de gangen tussen dat klooster en de basiliek nagemaakt zijn zoals een Romeinse villa? Daar brevierden de monniken, ze mediteerden er en soms werden daar ook doden in begraven.

Jeroen

…de begijnhofkerk is gebouwd in de 13e eeuw?

Emma

…je met de vruchten van de lindeboom thee en gezichtscrème kan maken? De begijntjes maakten daar gretig gebruik van.

Margaux

…de maandtelling te maken heeft met Julius Caesar en keizer Augustus? De maanden juli en augustus danken hun naam aan deze twee keizers.

Manon

…het standbeeld van Ambiorix van brons (koper en tin) is gemaakt?

Nora

…naast de basiliek een monument voor de gesneuvelden van de eerste en tweede wereldoorlog staat en dat koning Albert 1 dat onthuld heeft?

Robbe

…Tongeren de oudste stad is van België en dat daar rond een Romeinse en een middeleeuwse muur gebouwd werd waar we nu nog restanten van hebben? De silexstenen van deze muur werden gebruikt om in de middeleeuwen nieuwe huizen te bouwen voor de begijntjes. Deze zijn van steen en hebben dus niet gebrand tijdens de grote verwoestende brand ten tijde van Napoleon. Daardoor hebben we nu nog steeds het mooie begijnhof als historisch erfgoed in Tongeren.

Wout