4de leerjaar: Themadag ‘Het ziekenhuis’

Deze morgen namen we de bus richting Tongeren station. Daar aangekomen, moesten we even wandelen tot aan het AZ Vesalius ziekenhuis. Dat was helemaal niet erg, want het zonnetje was ook van de partij! De mama van Lena, Anneke, verwelkomde ons aan de ingang. We kregen allemaal een verplegingsmutsje op, dat was cool!

In de inkomhal kregen we eerst uitleg over het onthaal en de pictogrammen die ons de weg wezen in het grote ziekenhuis. Onze volgende tussenstop was de afdeling ‘radiologie’. Daar mochten we een hele grote machine van dichtbij verkennen, dat was leuk, kijk maar naar de foto’s! De nonkel van Lena vertelde over röntgenfoto’s, dat was best een beetje eng! Misschien daarom dat Amber flauw viel? Gelukkig waren we op de juiste plaats om haar snel weer op de been te helpen! Oef, was dat even verschieten!

Daarna mochten we even passeren langs de spoedafdeling. Een vriendelijke mevrouw reed de MUG-auto even buiten, zodat we hem grondig konden bestuderen. Ook de sirenes en de lichten werden opgezet, tof hé?

Nadien gingen we weer naar binnen, richting ‘materniteit’. Dat is een ander woord voor ‘kraamafdeling’. We mochten kijken naar de ruimte met couveuses en als verrassing kregen we een echt pramatuurtje (te vroeg geboren baby) te zien! Alle mondjes vielen open… ooooohh, zo schattig! De verpleegster moest wel even haar neus dicht houden want… ze ging net zijn pampertje verversen!

Anneke leerde ons hoe de baby’tjes nauwkeurig worden opgevolgd en toonde ons een infuus. De verloskamer konden we niet bekijken, want daar vond net een bevalling plaats! Wel mochten we een kijkje nemen in een kamer op de kraamafdeling. Sienna mocht in het grote ziekenhuisbed gaan liggen, zodat Anneke naar haar hartslag kon luisteren. Dat ging nogal tekeer! Het was dan ook een spannende ervaring…

Als afsluiter toonde de mama van Lena ons hoe een baby beademd wordt wanneer het een tekort heeft aan zuurstof en gaf ze de baby (een pop!) een hartmassage. Wij waren erg onder de indruk hoor!

Net voor we weer richting bus vertrokken, kregen we allemaal een potje met suikerboontjes, lekker hé? Ook kregen we nog een zakje mee met cakejes voor onderweg en gommetjes en pennen omdat we ons zo flink hadden gedragen in het ziekenhuis. DANK JE WEL Anneke, voor deze onvergetelijke en leerrijke uitstap!

Eens weer aangekomen in de school, was het tijd voor het middageten. Het zonnetje blaakte, dus besloten we om onze boterhammetjes buiten te nuttige op een bankje in de zon… met onze jassen aan natuurlijk! Dat vonden we zalig…

In de namiddag stond er opnieuw een leuke activiteit op het programma. Tiets en Stephanie, stiefpapa en mama van Victor, kwamen uitleg geven over hun beroepen. We werden in twee groepen verdeeld, zodat we actiever konden meedoen en aandachtiger konden luisteren…

Stephanie vertelde over haar leven in het ziekenhuis als vroedvrouw. Het hele proces van hoge zwangerschap tot de eerste week van de baby werd uitgelegd. Stephanie vertelde over weeën, epidurale verdoving, een keizersnede, het klemmetje dat gebruikt wordt om de navelstreng af te binden, over het verzorgen van het baby’tje en de mama na de bevalling en nog zoveel meer! We mochten een pop zelf een echt pampertje aandoen, dat was raar, maar toch ook wel leuk! Stephanie had heel wat materiaal bij, dat we samen met haar mochten verkennen. We zijn heel wat leuke weetjes rijker hoor, bv. over de kaka van de baby, maar ook over voeding, lengte en gewicht, enz. Het was een supertoffe les, BEDANKT Stephanie!

Tiets liet ons meekijken in het leven van een spoedverpleger. Hij toonde zijn kledij, vertelde over de MUG en de ziekenwagen en over de ernst van verwondingen. Nadien mochten we op een levensechte, grote pop oefeningen doen, dat was spannend! Tiets leerde ons hoe we iemand konden beademen met een speciale pomp en nadien mochten we pop ‘An’ een hartmassage geven. Dat was wel zwaar werk hoor! Toen Tiets vertelde over zijn ervaringen, werd het heel erg stil. We waren erg onder de indruk… Als afsluiter mochten we een halsversteviger dragen, dat voelde gek! Kijk maar naar onze gezichten op de foto’s! Tiets, heel erg BEDANKT voor deze leerrijke uitleg!

Vandaag zijn we heel wat meer te weten gekomen over het leven in en rond het ziekenhuis. Het was een supertoffe dag!