4de leerjaar: November en december

Tijdens de W.O.-lessen leerden we eerst over de herfst. Per twee namen we een onderdeeltje van dit seizoen onder de loep. Zo leerden we bijvoorbeeld over naald- en loofbomen, over de opruimertjes van het bos, over soorten paddenstoelen, sporen van dieren én over mensen die zich dagelijks inzetten voor het beheer en behoud van bossen. In groepjes hielden we een kleine spreekbeurt en op die manier leerden we van en met elkaar! Juf Lize, onze stagejuf, bracht heel wat verschillende blaadjes mee. We bestudeerden de kleur, de bladrand en de vorm van de blaadjes, dat was erg interessant! Op dit moment werken we rond het thema ‘Vluchtelingen’. We bekeken heel wat beeldmateriaal via het digitaal bord en hielden gesprekken over dit actuele probleem. De filmpjes en foto’s lieten een diepe indruk op ons na… Ook de verhalen van juf Lize, die ooit stage liep in een asielcentrum, bleven door onze hoofdjes spoken. Deze week werken we in groepjes aan een opdracht. Zo komen we te weten welke procedure een vluchteling moet volgen eens hij in een ander land aangekomen is, wat het verschil is tussen een vluchteling en een migrant en welke organisaties zich inzetten voor de vluchtelingen.

Het taalthema draait deze maand rond ‘Feesten’. We werden door Sinterklaas en de kerstman uitgedaagd om tijdens de lessen ‘sterren’ te verdienen. Wanneer alle sterren verdiend zijn, mogen we een klasfeest organiseren! Zo leerden we tijdens een telefoongesprek hoe je iemand best kan uitnodigen voor een feest. Ook maakten we uitnodigingen voor onze klasgenoten met alles erop en eraan! We beluisterden feestliedjes uit andere landen en leerden over het alfabet, natuurlijk ook weer in kader van het thema ‘Feest!’. Zie je de foto’s waarbij we op onze stoelen staan vooraan in de klas? We moesten van de juf in alfabetische volgorde gaan staan, zonder te praten en zonder van onze stoel te stappen. Dat was een knap staaltje samenwerken hoor! 🙂 Je zal je misschien afvragen waarom er op sommige foto’s kaartjes op ons hoofd geplakt zijn. Tijdens deze spreekles leerden we over open en gesloten vragen aan de hand van het raadspelletje: ‘Wie of wat ben ik?’ Dat was natuurlijk hilarisch! 🙂

Tijdens de godsdienstlessen leerden we verschillende Bijbelverhalen kennen. We nemen dan plaats op de mat en steken een kaarsje aan. Op één van de foto’s zie je juf Lize tussen ons zitten op de mat, ze vertelt er het verhaal: ‘De barmhartige Samaritaan’. Ook maken we tijdens deze lessen regelmatig tijd voor een korte meditatie. We zoeken dan een gezellig plekje uit in de klas waar we even tot rust kunnen komen. De juf zet dan een muziekje op en vertelt een inleefverhaal. Nadien zijn we allemaal… zen!

Ook de wiskundelessen gaan in een vlot tempo vooruit in het 4de leerjaar. Zo leerden we in de voorbije weken getallen lezen en schrijven tot 100 000! Dat is nogal wat hé? In blok 4 leerden we bijvoorbeeld ook over soorten driehoeken, zoals je op de foto’s kan zien.

Tussen het zwoegen door maken we geregeld tijd voor een spurtje of een wandeling, in functie van het project ‘One mile a day’. De juf vindt het knap om te zien hoe we genieten van het ‘samen in beweging’ zijn. We duffelen ons in deze periode wel goed in, want het is… brrrr… koud buiten! 🙂

Weet je nog dat we tijdens de muzische lessen werkten aan een fantasiediertje? De resultaten kan je op deze foto’s bewonderen. We zijn terecht fier op onze werkjes! Tussen de foto’s kan je ook nog ‘heksenvoetjes’ en ‘wolven’ bekijken die gemaakt werden op onze wonderlijke muzische namiddag. In de periode rond Sinterklaas maakten we creatieve stoomboten en dansten we op het lied; ‘De Sinterklaas- en pietenjump!’ De Sint en zijn pieten waren werkelijk onder de indruk van onze kunsten. 🙂 Op 6 december mochten we op het einde van de dag eens met de spelletjes spelen uit de klas, dat was superleuk!

Ondertussen worden er volop allerlei dingen ingezameld voor de arme mensen. Zo brachten we al droge voeding mee, maar ook bruikbare kledij en zelfs babyspeelgoed! Indien jullie thuis nog spullen hebben die bruikbaar kunnen zijn, aarzel niet om ze mee te brengen voor het goede doel! 🙂

Zo, we zijn ondertussen klaar voor de laatste spurt van het 1ste trimester. Wij wensen iedereen alvast een heel fijn kerstfeest en een welverdiende vakantie toe!